Opłatek na tort KWIATY K 09/31
Opis
Opłatek dekoracyjny na tort KWIATY
Dekoracja tortu opłatkiem - dlaczego warto:
- Bardzo łatwy w użyciu wydruk jadalny
- Efektowny, nietypowy wygląd gotowego tortu
Cechy opłatka:
- obrazek drukowany jest w opłatku w formacie A4 - trzeba go samodzielnie wyciąć
- wymiary obrazka - okrąg 20cm, prostokąt 20*28cm
- grubość papieru opłatkowego 0,60mm (bardzo gruby)
Jak położyć opłatek na torcie - papier opłatkowy:
- Górę tortu pokryj kremem/bitą śmietaną, do których opłatek się przyklei. Przy podłożu z czekolady, marcepanu czy masy cukrowej - jako klej zastosuj żel nabłyszczający jako klej (żel MODECOR)
- Dotnij opłatek do docelowego kształtu (okrąg); papier opłatkowy daje się łatwo ciąć nożyczkami - przypomina grubą, miękką bibułę.
- Opłatek połóż - wydrukiem do góry - na powierzchnię kremu (co najmniej 1 godzinę przed podaniem tortu, ale lepiej zrobić to dzień wcześniej).
- Przyklejony do kremu opłatek może zacząć się marszczyć (wsysa wilgoć kremu). Nie przejmuj się tym - szybko się wyrówna, a kolory wydruku staną się intensywniejsze.
Dekoracja opłatkowa jest w całości jadalna. Jest produktem BEZGLUTENOWYM (ważne przy celiakii)
Jak położyć opłatek na torcie - papier cukrowy:
Papier cukrowy świetnie nadaje się do dekoracji tortu o podłożu z czekolady, marcepanu, masy cukrowej i lukru plastycznego. Wydruki na Papierze cukrowym (dzięki niechłonącej atramentu powierzchni) mają bardzo duże nasycenie kolorów.
Opłatek cukrowy NIE NADAJE SIĘ na torty pokryte wilgotnymi kremami - śmietanowym, maślanym czy galaretką.
- obrazek drukowany jest w opłatku cukrowym w formacie A4 - trzeba go samodzielnie wyciąć
- w bardzo gorące dni papier cukrowy mięknie i trudno jest go odkleić od podłoża. Włóż go na 2h do lodówki (w foliowym opakowaniu).
- wyjmij go z lodówki i pozostaw kilka minut W FOLIOWEJ KOSZULCE (aby nie skropliła się na nim wilgoć z powietrza)
- elementy najlepiej jest wycinać czubkiem ostrego nożyka bez przecinania folii pod spodem. Potem wystarczy wybrać wycięty element z foliowego podłoża i umieścić go na torcie
- Jeśli powierzchnia tortu nie jest lepka - jako kleju użyj żel nabłyszczający ((żel MODECOR). Można też zwilżyć ją pędzelkiem z odrobiną wody
- Dekorację połóż (wydrukiem do góry) na wierzch tortu i lekko dociśnij na całej powierzchni
SKŁADNIKI
- Papier opłatkowy – składniki: skrobia ziemniaczana 91%, olej roślinny 1%, woda 8%. W składzie nie ma alergenów określonych przepisami prawa.
-
papier cukrowy: skrobie modyfikowane (E1412, E1422), cukier, maltodekstryna, glukoza, woda, olej kokosowy, gliceryna, środek żelujący: żywica celulozowa, guma ksantanowa, guma arabska, emulgator: polisorbat 60, barwnik spożywczy: E171, aromat: wanilina, środek konserwujący: E202, regulator kwasowości: E330
- Jadalne atramenty - składniki: Atrament czarny: woda, glicerol E422, barwniki: E151 (2,5%), E110 (0,8%), E104(0,6%), substancja konserwująca E1520 Atrament żółty: woda, glicerol E422, barwniki: E102 (1,5%), substancja konserwująca: E1520, kwas cytrynowy E330 Atrament czerwony: woda, glicerol E422, barwniki: E122, (2,2%), E124 (0,9%), substancja konserwująca: E1520, kwas cytrynowy E330 Atrament niebieski: woda, glicerol E422, barwniki: E133 (2%), substancja konserwująca: E1520, kwas cytrynowy
Dane techniczne
WYMIARY WYDRUKU: | Okrąg - średnica 20cm, Prostokąt - 20x28cm |
GRUBOŚĆ OPŁATKA: | 0,65mm (gruby), nieprześwitujący |
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA: | 2 miesiące |