Opłatek na tort FLAMINGI
Opis
Opłatek dekoracyjny na tort z flamingami
Doskonały pomysł na niebanalną dekorację tortu:
- proste użycie
- możliwości nadruku dowolnego zdjęcia, tekstu i motywu
- efektowny wygląd
- możliwość użycia żelu nabłyszczającego (uwypukla kolory, nabłyszcza wydruk)
- produkt BEZGLUTENOWY
WYMIARY WYDRUKÓW
- okrągły – średnica 20cm
INSTRUKCJA NAKŁADANIA NA TORT - papier opłatkowy
papier opłatkowy stosuje się do dekoracji tortów pokrytych kremem śmietanowym i maślanym.
- Projekty okrągłe wytnij (opłatek jest miękki i elastyczny) z opłatka A4 zwykłymi nożyczkami. Wytnij obrazek z białym marginesem - pomoże on zakryć kremem krawędź opłatka bez zasłaniania obrazka.
- Górę tortu pokryj równo kremem/bitą śmietaną, do których opłatek się przyklei.
- Opłatek z wydrukiem połóż - wydrukiem do góry - na powierzchnię kremu (min. 2 godzimy przed podaniem).
- Stopniowo mięknący opłatek delikatnie dociskaj do kremu tak, aby przykleił się na całej powierzchni.
- Po przylgnięciu do kremu opłatek pochłania wilgoć kremu i zaczyna się deformować. Nie przejmuj się tym - szybko wyrówna się, a kolory wydruku staną się intensywniejsze.
- Wokół krawędzi opłatka warto zrobić dekoracji bitą śmietaną albo kremem (zamaskowanie połączenia opłatek-tort).
INSTRUKCJA NAKŁADANIA NA TORT - papier cukrowy
Papier cukrowy świetnie nadaje się do dekoracji tortu o podłożu z czekolady, marcepanu, masy cukrowej i lukru plastycznego. Wydruki na Papierze cukrowym (dzięki niechłonącej atramentu powierzchni) mają bardzo duże nasycenie kolorów.
Opłatek cukrowy NIE NADAJE SIĘ na torty pokryte wilgotnymi kremami - śmietanowym, maślanym czy galaretką.
- obrazek drukowany jest w opłatku cukrowym w formacie A4 - trzeba go samodzielnie wyciąć
- w bardzo gorące dni papier cukrowy mięknie i trudno jest go odkleić od podłoża. Włóż go na 2h do lodówki (w foliowym opakowaniu).
- wyjmij go z lodówki i pozostaw kilka minut W FOLIOWEJ KOSZULCE (aby nie skropliła się na nim wilgoć z powietrza)
- elementy najlepiej jest wycinać czubkiem ostrego nożyka bez przecinania folii pod spodem. Potem wystarczy wybrać wycięty element z foliowego podłoża i umieścić go na torcie
- Jeśli powierzchnia tortu nie jest lepka - jako kleju użyj żel nabłyszczający (żel MODECOR dostępny na aukcji nr 8498808895). Można też zwilżyć ją pędzelkiem z odrobiną wody
- Dekorację połóż (wydrukiem do góry) na wierzch tortu i lekko dociśnij na całej powierzchni
- Dekoracja cukrowa jest w całości jadalna.
SKŁADNIKI
- Papier opłatkowy: skrobia ziemniaczana 91%, olej roślinny 1%, woda 8%. W składzie nie ma alergenów określonych przepisami prawa.
- Dodatkowe właściwości produkt BEZGLUTENOWY - Papier cukrowy: skrobie modyfikowane (E1412, E1422), cukier, maltodekstryna, glukoza, woda, olej kokosowy, gliceryna, środek żelujący: żywica celulozowa, guma ksantanowa, guma arabska, emulgator: polisorbat 60, barwnik spożywczy: E171, aromat: wanilina, środek konserwujący: E202, regulator kwasowości: E330
- Jadalne atramenty - składniki: Atrament czarny: woda, glicerol E422, barwniki: E151 (2,5%), E110 (0,8%), E104(0,6%), substancja konserwująca E1520 Atrament żółty: woda, glicerol E422, barwniki: E102 (1,5%), substancja konserwująca: E1520, kwas cytrynowy E330 Atrament czerwony: woda, glicerol E422, barwniki: E122, (2,2%), E124 (0,9%), substancja konserwująca: E1520, kwas cytrynowy E330 Atrament niebieski: woda, glicerol E422, barwniki: E133 (2%), substancja konserwująca: E1520, kwas cytrynowy E330, E104, E110, E102, E124 mogą mieć wpływ na skupienie i nadaktywność dzieci
Dane techniczne
WYMIARY WYDRUKU: | Okrąg - średnica 20cm, Prostokąt - 20x28cm |
GRUBOŚĆ OPŁATKA: | 0,65mm (gruby), nieprześwitujący |
TERMIN PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA: | 2 miesiące |